Svar på brev frå Helga

Bergsveinn Birgisson

Oversatt av Johannes Gjerdåker
112 sider
ISBN: 978-82-93237-01-3
Kr 298,-

Pelikanen er svært glade for å kunne presentere den islandske kandidaten til Nordisk råds litteraturpris 2012, Bergsveinn Birgisson, for et norsk publikum!

En tilårskommen sauebonde svarer på brevet fra elskerinna som en gang for lenge siden bad ham flytta med henne til byen. Det har tatt lang tid å svare, og det er mange valg han må svare for.

Han fletter slarv fra bygdelivet inn i saftige fortellinger om det han kaller parringstida i livet sitt. Gammel kjærlighet og erotiske minner blander seg med fortellinger om glemte lik, kortbeinte værer og dagen da Farmall-traktoren kom.

Svar på brev frå Helga, er historia om det livet som aldri ble realisert og valgene vi tar. Om den tapte kjærligheten, men også om en tapt kultur, slik vi ser den gjennom øynene til sauebonden Bjarne.

Denne kritikerroste boka har tatt Island med storm, og er nå under oversettelse til en rekke språk. Boka vant den islandske bokhand- lerprisen i 2010 og var nominert til Nordisk råds litteraturpris i år. Boka har også blitt dramatisert for scenen og et filmmanus er under utarbeidelse.

Svar på brev frå Helga er den tredje romanen til Bergsveinn Birgisson (f: 1971). I 2009 ga han ut Handbok om mentaliteten til kyr, og i 2003 ble han nominert til den islandske litteraturprisen for Landskap er aldri toskete. Den hittil siste av tre diktsamlinger, Drauganet, kom ut i 2011. Birgisson er Dr. art. i norrøn filologi og har bodd i Norge siden midten av 90-tallet. Han bor for tiden i Bergen. Han er ellers glad for å ha blitt kjent med den kulturinstitusjonen som en sauegard er.

– Kvart oppslag av boka er eit par opne handflater. Papiret hud som sitrar etter kontakt med naturen sjølv.

Mette Karlsvik, Morgenbladet

– Utsøkt brevkunst!

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

Svar på brev frå Helga
Svar på brev frå Helga