Forfølgelsen av Julian Assange – eller kunsten å kneble en brysom budbringer - ISBN 9788283831290 - Pelikanen

Frode Helmich Pedersen / Gisle Selnes

Forfølgelsen av Julian Assange – eller kunsten å kneble en brysom budbringer

Forfolgelsen av julian assange eller kunsten a kneble en brysom budbringer

Pris: 349,-

 • info
 • ISBN 9788283831290
 • InnbindingHeftet med klaffer
 • SalgsstatusI salg
 • Utg.år2022
 • Sideantall379
  • KategorierSakprosa
  • Vekt0.45
  • Bokgruppe31
  expand_more

Den 11. april 2019 tok britisk politi seg inn i den ecuadorianske ambassaden i London og slepte asylanten Julian Paul Assange (f. 1971) over i en ventende politibil. Det ikoniske øyeblikket ble filmet av det russiske nyhetsbyrået Ruptly: en hvithåret, skjeggete Assange, omgitt av agenter og politi i uniform og sivil, stritter imot mens han gjentatte ganger roper «UK must resist!» Polititjenestemannen i forgrunnen smiler tilfreds. Nå skulle Assange omsider stå til rette for sin forbrytelse på britisk jord – nemlig å ha brutt meldeplikten, eller «skipped bail», som det heter på engelsk. Overtredelsen har en strafferamme på ett år. Assange hadde på dette tidspunkt sittet i asyl i ambassaden i syv år.


Denne boken handler om årsakene til at Assange ble en statsfiende av USA slik at han måtte søke asyl ved den ecuadorianske ambassaden i stedet for å melde seg for det britiske rettsvesenet. Den handler om den massive svertekampanjen Assange ble utsatt for i vestlig presse i årene etter 2010, og den handler ikke minst om konsekvensene av den dramatiske vendingen begivenhetene tok den skjebnesvangre aprildagen i 2019. Denne boken er ingen kjølig vurdering for eller imot Assange, men et forsvar for Assanges nyskapende virke som redaktør og journalist, skrevet ut fra et ønske om å bidra til at han blir frikjent eller benådet.

format_quote

Det man isteden finner er det vi kanskje kan kalle konspirasjonsempiri, altså en hel masse dokumentasjon som viser at akkurat denne teorien, om at Julian Assange har vært gjenstand for en konspirasjon, faktisk stemmer. Inntil Assanges kritikere kommer opp med troverdige motbevis – og det vil være litt av en jobb – må Selnes og Pedersens bok bli stående som en fordring om å endre ikke bare vår egen, men også våre beslutningstakeres, holdning til denne bokstavelig talt triste affæren.

Kristian Bjørkdahl, Prosa

format_quote
format_quote

Den som vil angripe deres konklusjoner må først drive tilbake deres fakta.

Det blir ikke lett.

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

format_quote

Frode Helmich Pedersen
Les mer om forfatteren

Gisle Selnes
Les mer om forfatteren