Cox eller tidens gang - ISBN 9788283830576 - Pelikanen

Christoph Ransmayr

Cox eller tidens gang

Cox eller tidens gang

Ordinær pris

379,-

Tillbudspris

200,-

 • info
 • ISBN 9788283830576
 • InnbindingInnbundet
 • SalgsstatusI salg
 • Utg.år2020
 • OversetterSverre Dahl
  • KategorierRoman | salg
  • Vekt0.39
  • Bokgruppe42
  • OriginaltittelCox oder Der Lauf der Zeit
  expand_more

Ransmayrs nyeste roman, Cox eller tidens gang, fikk strålende anmeldelser da den kom, og ble raskt myntet som et brilliant stykke ”verdenslitteratur”.


Året er 1753. På et skip fra Europa ankommer tidens mest berømte automat- og urbygger, briten Alister Cox og tre medhjelpere til en havneby i Kina. Han er invitert til landet av den kinesiske keiseren Qiánlóng (1711- 1799), landets lengst regjerende keiser. Keiseren er en stor estet, elsker musikk, skriver poesi og har en enorm ursamling, også med noen av briten Cox’ store og berømte ur. Men den nærmest guddommelige keiseren står også på den hierarkiske toppen av et despotisk redselsherredømme, noe som vises ved at det første gjestene må bivåne, er at nesen blir skåret av en rekke skattesnytere. Vi føres inn i en både utrolig vakker og like utrolig grusom verden.


Dette er ingen realistisk historisk roman, men snarere et allegorisk eventyr der alt er meningsbærende. Keiserens oppdrag til Cox er å konstruere noen ur verden aldri har sett maken til, først et som fanger opp barndommens tidsfølelse og senere et som fanger opp en døendes siste tid. Disse temaene er knyttet tett sammen med Cox’ egen kjærlighets- og lidelseshistorie, som også har motivert ham til å takke ja til invitasjonen og komme seg langt bort fra hjemlandet.

Men keiseren, som har tittelen ”de titusen års herre”, overrasker med et nytt oppdrag: Han vil ha et ur som måler evigheten!


Romanen er en enestående refleksjon over tiden og menneskets eviggamle ønske om å planlegge og kontrollere sin egen eksistens. En hybris som til slutt også rammer begge hovedpersonene i denne boken. Hos Ransmayr går tidsproblemet og hans elegant uformede prosa opp i en høyere enhet som gjør denne romanen til en stor leseropplevelse.

format_quote

Den østerrikske forfatteren Christoph Ransmayr har skrevet en bemerkelsesverdig historisk roman.

Morgenbladet, Frode Helmich Pedersen.


Christoph Ransmayrs "Cox eller tidens gang" er et svimlende historisk idéverksted.

Bokvennen Litterær Avis, Benjamin Yazdan


format_quote
format_quote

En storslagen suksess. Jeg våger å påstå: et mesterverk.

— Denis Scheck, Druckfrisch


Praktfult fortalt, med en suverenitet som man knapt lenger finner i den tyske litteraturen."

— Sebastian Hammelehle, Spiegel LITERATUR"Ransmayr er den tyske samtidslitteraturens Beethoven, som lader hvert eneste av sine arbeider med en ufeilbarlig kraft som nærmer seg fullkommenhet."

— Uwe Wittstock, Focus"[En] roman om skjønnhet og forgjengelighet […] Språket. Det er det aller vakreste i denne boka."

— Thomas Steifeld, Süddeutsche Zeitung"En stor fabel om livet og døden, tiden og evigheten."

— Wolfgang Schneider, Deutchlandradio Kultur"Øyeblikkene blir, gjennom språket og fortellingens makt, til evigheter, fremmedhet til nærhet, forlatthet til trygghet, og enkeltdeler til et fullstendig hele."

— Stefan Gmünder, Der Standard

format_quote

Christoph Ransmayr
Les mer om forfatteren