Syv netter

Simon Strauss
Oversatt av Gina Tandberg

Det er natt, og en ung mann sitter ved bordet og skriver. Han er redd, redd for snart å måtte bestemme seg for et voksenliv. For en kone, for en vennegjeng, for faste ferieplaner, redd for en trygg karriere og hyggelige samtaler ved kaffemaskinen. Snart er det ingen vei tilbake.

Da er det en bekjent kommer ham til unnsetning med en utfordring: I løpet av syv netter skal han oppsøke de syv dødssyndene. Han skal være hovmodig og lat, skal fråtse og begjære, være grådig og misunnelig og kjenne på ekte vrede. Og ikke minst skal han etter hver natt sette seg til bordet og skrive.

Syv netter er et streiftog gjennom storbyen nattestid, en modenhetsprøve som er ment å beskytte mot modenhet, og endelig et nødvendig opprør mot den dødsstivheten vi kaller livet.

Angsten for å mislykkes er bare en tvangstanke, en drivkraft for å væpne meg mot nederlaget, ang­sten for kompromisset er den virkelige hemningen.

Lengter dere ikke innimellom etter dristigere tanker? Etter ideer uten fast orden,    utopier uten beregnbar betydning, hjørner og skarpe kanter å støte mot?

”Denne unge mannen har virkelig et potensiale som lover mye. Han kan være sin generasjons store stemme”
- Die Welt

Simon Strauss (f. 1988) er til daglig redaktør for Frankfurter Allgemeine Zeitungs feuilleton-del, og debuterte i 2017 med denne lille faustiske romanen som under mye debatt har blitt myntet som et manifest for en ny romantisk bølge i den unge tyske litteraturen.

Syv netter
Syv netter