Luftens smaragdgrønne skjær

Donald Antrim
Oversatt av Anne Arneberg

Donald Antrim er av disse, for norske lesere, skjulte litterære skattene som stadig dukker opp på lister over fremdragende forfattere eller med vedhenget ”en av Amerikas største forfattere”.  Og med rette, for når Antrim meisler ut sine ømme, og samtidig morsomme historier om menn og kvinner, desorienterte av kjærlighet, tap og sorg, er det vanskelig å ikke gi seg hen.

Gjennom de sju novellene som er samlet her møter vi en rekke par og en samling menn som kjemper for å finne sitt glimt av lykke på tross av de betingelsene livet gitt dem, i kamp med depresjoner, alkohol, ambisjoner og en fortid som gjerne henter dem igjen idet de trodde de skulle unnslippe. Scenen er gjerne avenyer, cafeer og fester på New Yorks Manhattan, men også et landlig Virginia der uværet rensker luften og bringer fram dens smaragdgrønne skjær.

Antrims utsøkte og empatiske prosa, og hans rikholdige og detaljerte fiksjonsverden utforsker gleden og det følelsesmessige kaoset i det vi gjerne kaller livet.

Donald Antrim (f. 1958) debuterte i 1993 med romanen Elect Mr. Robinson for a Better World og har siden skrevet to romaner. Antrim har lenge vært fast bidragsyter med noveller i The New Yorker, og denne samlingen er første gang hans eksellering i kortformen samles mellom to permer.

Luftens smaragdgrønne skjær er en novellesamling av Donald Antrim, en av de skarpeste, morsomste, mørkeste forfatterne i sin generasjon. Antrim produserer så lite at hver utgivelse er en stor hendelse, og, som alt annet han har skrevet, er denne en umistelig skatt.”
- Bill Buford, The Wall Street Journal

”Ingen skriver om mannlige sammenbrudd og ensomhetens avgrunner som Donald Antrim; fortellingene i Luftens smaragdgrønne skjær, hoppende mellom det surrealistiske og det hverdagslige, mellom komikk og det rent ut hjerteskjærende, er blendende. ”
- Vanity Fair

 

Luftens smaragdgrønne skjær
Luftens smaragdgrønne skjær