Forspilte dager

Charles Jackson
Oversatt av Bjørn A. Herman
kr 348,-
327 sider

Vi møter forfatteren Don Birnam, en mann i trettiårene, i trettitallets Manhatten, en periodedranker som har klart å sette i scene en isolert langhelg der han uforstyrret kan dykke ned i drammeglass og halvflasker, hjemme og i små røykfylte pianobarer, hvis han bare kan skaffe penger til å finansiere fylla. Birnam er en tragisk figur, en selvbevisst og reflektert dranker som med stadig større desperasjon jakter den neste rusen, i en femdagershelg som truer med å bli den siste.

Med Forspilte dager gir Jackson en nådeløs skildring av en alkoholisert forfatters fall inn i fornedrelse og selvbedrag, en skildring av alkoholisme som knapt har sitt sidestykke i litteraturen. Boken ble en umiddelbar klassiker, men var også med på å besegle Jacksons tragiske skjebne som den tørrlagte forfatteren som for alltid ble identifisert med sin mest kjente karakter. Jacson endte sine dager i alkohol- og pillerus på legendariske Chelsea Hotel i 1968 av en overdose barbiturater; et antatt selvmord.

Charles R. Jackson (1903-1968) debuterte i 1944 med romanen The Lost Weekend (Forspilte dager). Debuten om forfatteren og periodedrankeren Don Birnam ble en umiddelbar suksess. Den ble filmatisert av Billy Wilder i 1945 og vant fire Oscar-statuetter. Senere ga Jackson ut romanene The Fall of Valor (1946), The Outer Edges (1948) og A Second-Hand Life (1967). 

”His character is a masterpiece of psychological precision”
- The New York Times

”Dette er et brak av en bok, og til å bli vettskremt av for de horder av oss som har lyst på det neste glasset etter det første som var så saliggjørende. Flasken er jo tross alt allerede åpnet.”
– Finn Skårderud, fra forordet

ISBN: 9788293237266

Forspilte dager
Forspilte dager