Dresinen

Carl-Henning Wijkmark
Oversatt av Bjørn A. Herrman
kr 398,-
474 sider

 

Dresinen er en helt rystende bra roman. Den hører til der oppe med de alle største , de som du husker for resten av livet.  Å, det begynner å boble i meg av glede bare jeg tenker på den. For en roman!
Karl Ove Knausgård

Den svenske forfatteren Carl-Henning Wijkmark (f. 1934), debuterte i 1972 med romanen Jegerne på Karinhall (Pelikanen 2013) - av mange regnet blant de beste svenske debutromanene noensinne. Wijkmarks andre roman, Dresinen, ble første gang utgitt i 1983, og med sin eksplosive fortellerglede og eksistensielle tematikk ble den en stor suksess i mange land, deriblant Frankrike og Tyskland.

Vi befinner oss ved Kongo-floden rundt utbruddet av den første verdenskrigen. En jesuittisk prest , Moulin, er stasjonert på en kolonial utpost, og gjør der en merkelig bekjentskap: tre menneskelignende aper oppholder seg i nærheten, og er like nysgjerrig på Moulin som han er på dem. Sammen legger de etterhvert ut på et eventyr som skal føre dem over halve kloden, langs en rute som også krysser grensene mellom menneske og dyr, sivilisasjon og barbari.

Dresinen er en fantastisk røverroman, et blendende stykke fortellerkunst, en knivskarp allegori over den vestlige verdens framskrittsoptimisme, fylt av et overskudd som på stadig nye måter sprenger seg vei gjennom muren vi har satt opp mellom naturen og kulturen. 

»Dette er en eiendommelig og storslagen bok, som på tross av de 25 årene som har gått siden den ble utgitt, ikke har mistet et fnugg av sin aktualitet og særegne glans"
Magnus Persson, Svenska Dagbladet

ISBN: 9788293237440

Dresinen
Dresinen