Will the real Stig Larsson please stand up

Endelig er Stig Larssons selvransakende, utleverende og ikke minst svært underholdende "Når du kjenner at det begynner å ta slutt" ute i bokhandelen. 

Boka mottok svært gode kritikker da den komut i Sverige i 2012, og regnes som et litterært comeback for Larsson. Om boka skal regnes som en roman, eller heller en slags selvbiografisk opplysningstekst, forfatteren vil nok avvise begge muligheter, er i og for seg irrelevant, men har gitt et par nevneverdige sitater, som denne fra Eva Karlsson i Svenska Dagbladet: ”Det är inte sanning. Det är sanning. Det är inte en strålande roman. Det är en strålande roman. Det är inte en acceptabel bok. Det är en acceptabel bok. Det är inte en människa. Det är en människa.” Vi kunne fortsatt; det er en roman, det er ikke en roman... Selv gir Larsson denne fifige refleksjonen og definisjonen i teksten:
"
Jeg kom i prat med en mann som var lege med egen praksis og røykte en fet, meget velduftende sigar. Han spurte hva jeg holdt på med, og jeg svarte at jeg nå, eller rettere sagt for to timer siden, hadde bestemt meg for å skrive en bok om meg selv, vel å merke ikke en selvbiografi – jeg grøsser bare ved tanken – men en bok om hvordan det er å være en person som meg." 

Forfatterlegenden Stig Larsson er kanskje en av de største nålevende skandinaviske forfatterne, i alle fall hvis man skal se på hvordan han har hatt innvirkning på sine yngre kolleger, og ikke minst hvis han skal måles etter eget selvbilde. I Norge har han vært absolutt definerende for navn som Espen stueland, Stig Sæterbakken, Tore Renberg og Karl Ove Knausgård, og når Knausgård regner hans ”Natta di mina” som en tekst som muliggjorde ”Min kamp”, er det igjen ikke tvil om at ”Min kamp” ser ut til å ha åpnet en dør for Stig Larssons selvutleveringer i denne boken.

"Han har en väldig förmåga att skapa närvaro, han har ögonkontakt med läsaren och det gör att man släpper inte den här boken. Jag läste den rakt igenom, helt fascinerad."
Ingrid Elam, Kulturnyheterna, SVT

Les mer om boka her

 

 

Når du kjenner at det begynner å ta slutt
Når du kjenner at det begynner å ta slutt