Høstens bøker fra Pelikanen!

Svar på brev frå Helga, Bergsveinn Birgisson
Oversatt av Johannes Gjerdåker
kr 298,-
Isbn: 97882237013

Pelikanen er svært glade for å kunne presentere den islandske kandidaten til Nordisk råds litteraturpris 2012, Bergsveinn Birgisson, for et norsk publikum!

En tilårskommen sauebonde svarer på brevet fra elskerinna som en gang for lenge siden bad ham flytta med henne til byen. Det har tatt lang tid å svare, og det er mange valg han må svare for.

Han fletter slarv fra bygdelivet inn i saftige fortellinger om det han kaller parringstida i livet sitt. Gammel kjærlighet og erotiske minner blander seg med fortellinger om glemte lik, kortbeinte værer og dagen da Farmall-traktoren kom.

Svar på brev frå Helga, er historia om det livet som aldri ble realisert og valgene vi tar. Om den tapte kjærligheten, men også om en tapt kultur, slik vi ser den gjennom øynene til sauebonden Bjarne.

Denne kritikerroste boka har tatt Island med storm, og er nå under oversettelse til en rekke språk. Boka vant den islandske bokhand- lerprisen i 2010 og var nominert til Nordisk råds litteraturpris i år. Boka har også blitt dramatisert for scenen og et filmmanus er under utarbeidelse.

Svar på brev frå Helga er den tredje romanen til Bergsveinn Birgisson (f: 1971). I 2009 ga han ut Handbok om mentaliteten til kyr, og i 2003 ble han nominert til den islandske litteraturprisen for Landskap er aldri toskete. Den hittil siste av tre diktsamlinger, Drauganet, kom ut i 2011. Birgisson er Dr. art. i norrøn filologi og har bodd i Norge siden midten av 90-tallet. Han bor for tiden i Bergen. Han er ellers glad for å ha blitt kjent med den kulturinstitusjonen som en sauegard er.

«Kvart oppslag av boka er eit par opne handflater. Papiret hud som sitrar etter kontakt med naturen sjølv.» 
Mette Karlsvik, Morgenbladet

 

songar frå mitt territorium, Arild Rein

kr 348,-

Isbn: 97882237020

Med en Moleskine notatbok på innerlomma og forfattere som Jack Keruoac, Catullus og Charles Baudelaire som litterære følgesvenner har Arild Rein skapt det han i undertittelen har definert som «365 tekstar om kjærleik, vennskap, hat og sorg.»

Gjennom ett år skrev ArildRein en tekst hver dag. Han skrev på kafeer, i parker, på sofaen hos venner, i fly, tog, bil. Disse 365 øyeblikksbildene fra ett menneskes liv er så tett forbundet med verden omkring at de blir til bilder av våre alles liv og vår alles tid. songar frå mitt territorium er fylt av desperasjon over menneskenes vilkår, men også av en intens bejaelse av livet.

«Eg følgde daganes, årstidenes, geografiens og livsstrevets inspirasjon. Her fins aforismar og poetiske skisser, psykologiske og estetiske registreringar, utbrot mot tida og samfunnet, minnebilde og draumar, portrettskisser som er gjennomgåande nådelause, epigram, nonsens, satire, songar om kjærleik, vennskap, hat og sorg – og grotesk realisme. [...] Den uhyrlege ambisjonen var – som hos Baudelaire – å visa fram ‹mitt nakne hjarte.›»
Fra Arild Reins etterord.

Arild Rein (f. 1960) debuterte i 1998 med romanen Hundedagane, som ble den første av bøkene i den såkalte Stavangertrilogien, som ellers består av Grisekoret (2001) og Kaninbyen (2004). Seinere har Rein gitt ut lesestykket Vintercamping (2007) og den politiske framtidssatiren Den evige fred (2010).

 

 

Rocky og Edith, Martin Kellerman

Vi ønsker Martin Kellerman og Rocky velkommen til Pelikanen!

Martin Kellerman (f. 1973) er opphavsmannen til hunden Rocky, som har gått sin seiersgang med striper i aviser, blader og bøker siden han oppstod som en deprimert serietegner på baksiden av en togbillett i 1998.

Rocky og Edith er fortellingen om hvordan Martin Kellerman forelsket seg og la sin lykke i et annet menneskes vimsete hender. Det er en historie om kjærlighet, sjalusi, savn og ensomhet. Fremfor alt er det en veldig morsom bok om ganske alvorlige ting.

«Denne historien, som er hentet fra Kellermans eget liv, blir fortalt gjennom noen hundre striper som ikke bare alle står støtt på egne ben med gode, noen ganger fantastiske onlinere, altså vitser, men som også tegner opp et bilde,om oss og om vår tid, det som foregår akkurat nå, og som forfattere gjerne kutter av seg den ene hånden for å  tilgang til, for det er det som er så jævlig vanskelig å  tak i: den tonen vi snakker i, de tingene vi er opptatt av, den kunnskapen om verden vi har – ja, alt det som vi ikke kan lese ut av Tolstoi. Kellermans gehør for den tonen er absolutt.» 
Fra Karl Ove Knausgårds forord.

 

Omslag
Svar på brev frå Helga