Forspilte dager – Rystende lesing!

Charles Jacksons "Forspilte dager" ble en umiddelbar suksess da den kom i 1944. Fortellingen om en peiodedrankers vei nedenom og hjem, inn i fordervelse, selvbedrag og fornedrelse var en sensasjon, ikke minst fordi dette var første gang noen behandlet alkoholisme som sykdom, som lidelse og ikke som et moralsk spørsmål. 

Allerede i 1946 ble den filmatisert, av Billy Wilder, en film som tok flere Oscar og ytterligere sementerte boka som en moderne klassiker. 

Nå er boka igjen tilgjengelig på norsk, i Bjørn Alex Herrmans konsise oversettelse.

"Dette er "Rystende lesing", konstaterer Adresseavisen i deres anmeldelse, og triller en femmer på terningen: 

"Det ene kan føre til det andre: Undertegnede ble begeistret for den britiske popartisten Lloyd Cole midt på 80-tallet, og låten «Lost Weekend» fikk meg til å sjekke opp den klassiske Billy Wilder-filmen som den var inspirert av. Endelig har jeg fått lest boka filmen var basert på. Den er like rystende som filmen. [...]En får virkelig ikke lyst på en drink under lesing. «Antabus mellom to permer», konkluderer Finn Skårderud i forordet, som er velskrevet og informativt."

"Les og bli vettskremt" kjørte Dagbladet ut over en dobbeltside og konstaterte at "Charles R. Jackson har skrevet litteraturhistoriens beste og mest skremmende bok om alkoholisme."

Les mer om boka her